“Katakanlah, sekiranya lautan menjadi tinta untuk menulis kalimah-kalimah Tuhanku, maka akan habislah air di lautan itu sebelum habis ditulis kalimah-kalimah Tuhanku, meskipun kami datangkan tambahan sebanyak itu pula.” (QS. Al Kahfi: 109)Monday, December 28, 2015

Tirai 2015...

Tahun 2015..

Permulaannya sahaja sudah membuatkan hati saya sedih. Pertengahannya pula membuatkan jiwa saya sakit, dan pengakhirannya buat saya keliru.

Dalam doa, saya mohon agar tahun ini Allah berikan saya satu ketenangan dan kejayaan dalam setiap urusan kehidupan saya. Namun, mungkin rencana Allah untuk saya lebih baik daripada apa yang saya minta. Saya bersangka baik dengan-Nya walaupun kadangkala hati saya memberontak sekuat-kuatnya.

Tahun 2015 bukan tahun yang baik untuk saya apabila terlalu banyak perkara duka yang saya terima walaupun kedukaan itu tidaklah sebanyak yang menghantui saya pada tahun sebelumnya. Hati saya semakin rapuh sehingga saya nekad untuk meninggalkan apa yang saya miliki sekarang. Hati hanya bertumpu untuk pulang ke kampung halaman dan memulakan pekerjaan di sana. Namun, saya tahu bukan mudah untuk saya mendapatkan pekerjaan dalam keadaan ekonomi yang sangat teruk dan merudum ini.

Dengan kekuatan hati yang masih bersisa, saya kuatkan diri. Dalam hati masih lagi mengharap agar ada ruang dan peluang untuk saya kembali berdiri untuk kesekian kalinya. Walaupun payah, saya harus kuat demi diri sendiri.

Penghujung tahun ini membuatkan diri saya keliru. Apakah yang bakal menanti saya untuk tahun hadapan?..Saya ibarat seorang pesalah yang menunggu keputusan untuk menerima hukuman berat. Saya takut andai tahun hadapan masih lagi dihantui kedukaan yang sama sedangkan kekuatan saya sudah berada pada tahap yang sangat teruk. Hanya sisa sahaja yang tinggal.

Pada Yang Maha Mendengar, saya mohon doa dan harapan agar ada cahaya yang terang untuk saya di hadapan. Saya ingin tanamkan dalam-dalam kedukaan saya sebelum-sebelum ini agar ia tidak lagi terbuka dengan sendirinya. Saya mengharapkan kegembiraan dan kebahagiaan menjadi galang ganti untuk hati saya tahun hadapan.

Tahun 2015 bersisa lagi 3 hari. 2016 bakal membuka tirainya. Apa-apa pun saya ingin terus kuat. Saya perlukan seseorang yang boleh memberikan saya kekuatan dan berkongsi kekuatan itu dengan saya.

Ya Khaliq, sesungguhnya Engkau yang mampu membolak-balikkan hati kami, tetapkanlah pendirian dan hati kami pada satu tempat yang sepatutnya. Sesungguhnya pada Engkau sahaja kami bermohon.

Tinta Sang Pujangga

"Jadilah matahari yang menyinari bumi untuk memberikan
kehangatan, hujan yang memberikan kesejukan, pelangi yang mencurahkan keceriaan...."


Daripada Abdullah bin 'Amr, sesungguhnya Nabi s.a.w telah bersabda, "sampaikanlah walau sepotong ayat, dan tidak mengapa mengambil sesuatu daripada bani Israel (akan tetapi) sesiapa yang berdusta di atas namaku secara sengaja, maka tersedialah tempat duduknya daripada neraka. (Riwayat Al-Bukhari, Tirmidzi, Ahmad dan Ibn Hibban)