“Katakanlah, sekiranya lautan menjadi tinta untuk menulis kalimah-kalimah Tuhanku, maka akan habislah air di lautan itu sebelum habis ditulis kalimah-kalimah Tuhanku, meskipun kami datangkan tambahan sebanyak itu pula.” (QS. Al Kahfi: 109)Thursday, January 29, 2015

Hadapinya!

Membaca entri seorang teman blogger hari ini memberikan saya kekuatan yang lebih daripada sebelum-sebelumnya. "Hadapi masalah, bukan lari daripadanya". Ya, tepat sekali apa yang dikatakan oleh teman tersebut. Sejauh mana pun kita berlari, sejauh itu juga masalah itu terus mengejar kita. Pengalaman saya sepanjang berada di "tempat ini" membuatkan saya kadangkala mengambil keputusan melarikan diri daripada masalah yang membelenggu. Sepanjang tahun lepas, hanya air mata jadi peneman ketika berada di "tempat ini". Saya cuba berlari sejauh mungkin daripada masalah yang datang, namun semakin saya berlari, semakin masalah itu menjerut saya. Maka, dengan sisa kekuatan yang ada pada tahun ini, saya cuba menghadapi masalah yang datang di "tempat ini".

Walaupun masih tidak mengetahui apa yang bakal berlaku kepada saya sepanjang berada di "tempat ini", namun saya perlu positif. Berfikir secara rasional kerana setiap apa yang berlaku Allah telah memberikan hamba-Nya jalan penyelesaian yang terbaik, cuma kita sebagai manusia perlu bijak berfikir apa yang perlu kita lakukan.

Kesimpulannya mudah, berlarilah sejauh mungkin sekalipun, andai masalah yang membelenggu kita tidak diselesaikan, ia tetap akan menghimpit kita. Penyelesaiannya, hadapi masalah itu dan lihat dari akarnya atau puncanya dan seterusnya cubalah menyelesaikan masalah tersebut dengan cara berhemah.

"Masalah itu satu penyakit, lawan penyakit itu, bukan berlari meninggalkannya"..

Tinta Sang Pujangga

"Jadilah matahari yang menyinari bumi untuk memberikan
kehangatan, hujan yang memberikan kesejukan, pelangi yang mencurahkan keceriaan...."


Daripada Abdullah bin 'Amr, sesungguhnya Nabi s.a.w telah bersabda, "sampaikanlah walau sepotong ayat, dan tidak mengapa mengambil sesuatu daripada bani Israel (akan tetapi) sesiapa yang berdusta di atas namaku secara sengaja, maka tersedialah tempat duduknya daripada neraka. (Riwayat Al-Bukhari, Tirmidzi, Ahmad dan Ibn Hibban)